Η τροφική αλλεργία – Δυσανεξία στο σκύλο

Γράφει ο κτηνίατρος Δρ. Χατζηνικολάου Αντώνης

 
   Η τροφική αλλεργία αποτελεί μια κνησμώδη και μη εποχιακή δερματίτιδα και οφείλεται στις αντιδράσεις υπερευαισθησίας του γαστρεντερικού σωλήνα στα διάφορα αντιγόνα που περιέχονται στην τροφή.

  Παρόλο που ο γαστρεντερικός σωλήνας είναι κατασκευασμένος με τρόπο που να επιτρέπει στον οργανισμό να αντιμετωπίζει ένα μεγάλο αριθμό πιθανών αλλιεργιογόνων και να κινητοποιεί διάφορους μηχανισμούς για την αποτροπή της εμφάνισης τροφικής αλλεργίας, είναι πιθανόν ο σκύλος να ευαισθητοποιηθεί σε ένα ή περισσότερα είδη τροφίμων.

   Τα τροφικά αλλεργιογόνα διεγείρουν ανοσολογικούς ή μη ανοσολογικούς μηχανισμούς που βρίσκονται στο βοδινό κρέας, το κοτόπουλο, στα αυγά, στο γάλα της αγελάδας και στα παράγωγα γαλακτοκομικά προϊόντα, στο σιτάρι, στη σόγια και στα ψάρια.

   Η τροφική αλλεργία εμφανίζεται ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τη φυλή. Από κάποιους επιστήμονες υποστηρίζεται ότι ορισμένες φυλές σκύλων όπως τα Cocker Spaniel, τα Springer Spaniel, Labrador, Collie, Boxer και τα German Sefherd είναι πιο επιρρεπή στην εκδήλωση αυτής της ασθένειας.

  Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αιφνίδια ή προοδευτικά χωρίς οι ιδιοκτήτες να συσχετίζουν την έναρξή τους με κάποια πρόσφατη αλλαγή στο σιτηρέσιο του ζώου τους. Από έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί έχει διαπιστωθεί ότι τα περισσότερα ζώα κατανάλωναν για τουλάχιστον 2 έτη το υπεύθυνο σιτηρέσιο πριν εκδηλωθούν τα συμπτώματα της νόσου.

   Η κλινική εικόνα της τροφικής αλλεργίας στο σκύλο εμφανίζει πολλές ομοιότητες με του άλλου τύπου αλλεργικής αιτιολογίας δερματοπάθειες, όπως ο γενικευμένος κνησμός, ο οποίος δεν είναι εποχικός και ορισμένες φορές δεν ανταποκρίνεται καλά στα γλυκοκορτικοειδή.

  Συνήθως παρατηρούνται διαφόρου μεγέθους βλαττίδες ερύθημα, υπερχρωμία, διαβρώσεις, έλκη. Στο 80% των περιπτώσεων εκδηλώνεται αμφοτερόπλευρη ωτίτιδα. Στο 10-15% των περιπτώσεων εμφανίζονται συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα, όπως διάρροια, εμετό.

   Για να γίνει η διάγνωση της νόσου θα πρέπει να γίνει δοκιμή υποαλλεργικού σιτηρεσίου, όπου σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης έχουμε μείωση της έντασης του κνησμού τις πρώτες 20 μέρες κατά 75%. Η διάγνωση θα επιβεβαιωθεί όταν χορηγηθεί και πάλι το προηγούμενο σιτηρέσιο, όπου σε 10-14 μέρες επανεμφανίζονται ο κνησμός και οι δερματικές αλλοιώσεις.

   Η πρόγνωση της τροφικής αλλεργίας είναι καλή εφόσον ο ιδιοκτήτης δείξει υπομονή και έχει καλή συνεργασία με τον κτηνίατρό του. Τα βιομηχανοποιημένα «υποαλλεργικά» σιτηρέσια μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επιτυχία στο 70-80% των ζώων με τροφική αλλεργία.

  Τα γλυκοκορτικοειδή, που είναι αποτελεσματικά στο 50% περίπου των περιστατικών τραυματικής αλλεργίας – δυσανεξίας, μπορούν να χορηγηθούν κατά την πρώτη εβδομάδα χορήγησης του υποαλλεργικού σιτηρεσίου, όταν ο κνησμός είναι πολύ έντονος.