ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΩ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ ΗΡΕΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΕ ΤΡΑΒΑΕΙ;

         Για πολλούς ιδιοκτήτες σκύλων η ήρεμη βόλτα με τον σκύλο τους δεν είναι κάτι δεδομένο με αποτέλεσμα να γίνεται αγγαρεία να έχει μικρή διάρκεια για τον σκύλο, ίσα ίσα για τα.... απαραίτητα και πίσω, και να δημιουργεί εκνευρισμό και στους δύο.
         Μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό; Μπορούμε!
         Για αρχή μην δίνετε πανηγυρική διάσταση στη βόλτα μες το σπίτι. Ήρεμα και χαλαρά ΄μαζέψτε τα απαραίτητα για την βόλτα και καλέστε τον σκύλο να έρθει κοντά σας να καθίσει να του βάλετε το λουρί. Το πιθανότερο είναι να κάνει χαρές και να τρέχει σε όλο το σπίτι. "Πείτε" του ότι η βόλτα αναβάλλεται μέχρι να ηρεμήσει και ξανακαθίστε. Θα δοκιμάσει διάφορα για να αποσπάσει την προσοχή σας και κάποια στιγμή θα ηρεμήσει. ΤΟΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ, βάλτε του το λουρί και πηγαίνετε στην πόρτα.
          Στην πόρτα θα του ζητήσετε να καθίσει και να περιμένει, όσο θα πετιέται προς τα έξω θα κλείνετε την πόρτα ώστε να καταλάβει ότι η πόρτα ανοίγει μόνο αν κάτσει ήρεμος. Όταν συμβεί αυτό βγαίνετε ΠΡΩΤΑ ΕΣΕΙΣ και μετά αυτός και του ζητάτε πάλι να καθίσει μέχρι να κλειδώσετε. Αν υπάρξει ανυπακοή ξεκινάτε ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ!
          Το ίδιο θα κάνετε σε όλες τις πόρτες μέχρι να βγείτε στον δρόμο.
           Στον δρόμο πιθανόν να τραβάει μπροστά σαν τρελός, στην πραγματικότητα σας δίνει εντολή: "θέλω να πάω προς τα εκεί και γρήγορα" εσείς πρέπει να αλλάξετε κατεύθυνση 180 μοίρες (δηλ ακριβώς αντίθετα) απαντώντας: " όχι μόνο δεν θα πάμε προς τα εκεί αλλά θα πάμε προς τα εδώ και με τον δικό μου ρυθμό". Αυτό θα πρέπει να το επαναλάβετε όσες φορές το κάνει κι αυτός. Σύντομα θα εγκαταλείψει προκειμένου να απολαύσει επιτέλους του βόλτα του ήρεμα δίπλα σας. Τότε κι εσείς θα πρέπει να τον ανταμείψετε πλούσια!! Για αρχή αυτό δοκιμάστε το σε χώρο με έλαχιστα ερεθίσματα για τον σκύλο και σιγά σιγά να αυξάνετε τα ερεθίσματα.
           Όλα τα παραπάνω απαιτούν μεγάλη υπομονή, πολλές επαναλήψεις και αυτοσυγκέντρωση. Αν είστε νευρικός ή ανυπόμονος αφήστε το για εκπαιδευτή.