Αλλαγή τροφής: Ο σωστός τρόπος


Όταν πάρουμε πρώτη φορά σκύλο δεν ξέρουμε τι τροφή να του δώσουμε. Συνήθως παίρνουμε μια φθηνή ξηρά τροφή από το super market και μετά συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να την αλλάξουμε για να τρώει ο σκύλος μας πιο υγιεινά και να αποφύγουμε αλλεργίες, στομαχικές διαταραχές, μαλακά κόπρανα κτλ. Πολλές φορές, όμως, θέλουμε να αλλάξουμε τροφή στο σκύλο μας για διάφορους λόγους και σε μεγαλύτερη ηλικία. Είτε για το οικονομικό θέμα είτε για κάποιο πρόβλημα που παρουσίασε στο σκύλο μας είτε για κάποιες κακές παρτίδες κάποιας συγκεκριμένης τροφής είτε για χίλιους άλλους δύο λόγους. Στο εμπόριο υπάρχουν πάρα πολλές κατηγορίες τροφών χωρισμένες με βάση τα συστατικά τους σε "φθηνιάρικες" του super, σε premium, σε super premium και σε holistic. Το θέμα είναι πώς αλλάζουμε τροφή; Με το που τελειώνει η σακούλα της πρώτης τροφής βάζουμε στο επόμενο γεύμα αμέσως την καινούργια;

Το σωστό είναι να γίνεται η αλλαγή σταδιακά. Τα περισσότερα σκυλιά είναι ευαίσθητα σε αλλαγές τροφών και αν δεν γίνεται με σωστό τρόπο τους προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Φυσικά υπάρχουν και σκυλιά με "γερό" στομάχι που δεν έχουν πρόβλημα με τις αλλαγές και οι ιδιοκτήτες τους είναι αρκετά τυχεροί σε αυτό το θέμα!

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να γίνει η αλλαγή μάρκας τροφής είναι να βάλουμε για 3 μέρες ένα μείγμα με 75% από την παλιά τροφή και 25% από τη νέα. Αν δούμε ότι όλα πάνε καλά, βάζουμε 50% από τη μία και 50% από την άλλη για άλλες 3 μέρες. Και την 7η μέρα βάζουμε 100% από τη νέα τροφή. Αν φυσικά βλέπουμε ότι περισσεύει περισσότερο από την παλιά τροφή κάνουμε με ακόμη πιο αργό τρόπο την αλλαγή και έτσι είμαστε και ακόμα πιο σίγουροι. Αν κατά τη διάρκεια των πρώτων 6 ημερών παρατηρήσουμε μαλακά κόπρανα συνεχίζουμε την ίδια αναλογία και πάμε ακόμα πιο αργά.

Ακόμα και στις περιπτώσεις που αναγκάζεται το σκυλάκι λόγω έντονων στομαχικών διαταραχών να φάει για κάποιες μέρες βραστό αρνί με ρύζι προσπαθούμε ξανά να έχουμε μια σταδιακή μετάβαση στην ξηρά τροφή. 

ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΒΡΕΘΗΚΕ: http://skylos-o-kalyteros-mou-filos.blogspot.com/